De Dag van de Fietsbel

Aandacht voor veilig gedrag op de fiets

De verkeersveiligheid vergroten en ergernissen voorkomen? Het is een kleine moeite, gebruik je fietsbel! Om het besef te vergroten wordt vandaag (13 september) uitgeroepen tot: “Dag van de Fietsbel”. Het is een kleine moeite om onderweg even een signaal te geven, maar het resultaat is groot. Daarom: Wij bellen, jij ook?

Als fietser maak je gebruik van verschillende wegen waar ook veel andere weggebruikers gebruik van maken. Met soms flinke snelheidsverschillen en/of beperkte ruimte is goede communicatie en gedrag een vereiste om ongelukken en ergernissen te voorkomen. Medeweggebruikers waarschuwen met een fietsbel is in ieder geval een goed begin. Wist je trouwens dat de fietsbel een wettelijk verplicht onderdeel op je fiets is?

Een voordeel van een goede fietsbel kent de bedenker van dé fietsbeloplossing voor de sportieve fietser – HideMyBell- wel: door op tijd te bellen heeft je voorganger de tijd om goed te anticiperen. Wanneer je dan daadwerkelijk wilt inhalen is er ook de ruimte. Tijdens het passeren even bedanken is een kleine moeite, maar wel een extra vriendelijk gebaar. Bij Team Jumbo-Visma maken ze in training ook gebruikt van een fietsbel. Jasper Haest: “Wanneer de fietspaden in Nederland druk zijn is het echt wel een uitkomst. Roepen dat je wilt inhalen wordt al snel als agressief bestempeld, en begrijpelijk. De renner  vervolgt: “met een bel op mijn fiets waarschuw ik ook wanneer er wel de ruimte is om in te halen, maar waar een wandelaar je bijvoorbeeld niet heeft gezien en dus niet verwacht. Hiermee voorkom je een schrikreactie en ergernis”.

Er zijn vele initiatieven en maatregelen die de verkeersveiligheid van fietspadgebruikers verhogen, zoals: verkeersregels, verkeersborden, verbrede fietspaden en fietssnelwegen. Focus bij de campagne rondom de Dag van de Fietsbel ligt op eigen verantwoordelijkheid en gedrag. Wat doet je zelf? Hoe wil je het liefst zelf benaderd worden en wat voor gedrag vanuit jezelf past daarbij? Gebruik je fietsbel! Zo zorg je heel direct voor de veiligheid van jezelf en de ander. Pas je dit toe, dan levert het je ook nog eens een goed gevoel op. Wij bellen, jij ook?

De Dag van de Fietsbel is een initiatief van CloseTheGap. Het Nederlandse merk dat met de HideMyBell producten dé fietsbeloplossing heeft voor sportieve fietsers. Met de navigatiehouder met een verstopte fietsbel is er voor iedere fiets een passende houder met bel. De naadloze integratie maakt dat de fietsbel qua looks een geaccepteerd onderdeel is geworden. De carbon houders met afklikbare bel zijn ook het hele jaar onderweg met de renners van Team Jumbo-Visma.