Het professionele dames wielrennen

Het professionele wielrennen bij de dames bestaat uit 2 verschillende niveaus. Ook zijn er verschillende niveaus van wedstrijden. Hieronder leggen wij jullie graag meer uit over de verschillen tussen deze niveaus.

Wedstrijd niveau’s:
Het niveau van de wedstrijden wordt altijd aangeduid in cijfers en/of letters. Een 1 voor de punt betekent een ééndaagse wedstrijd (1.) en een 2 voor de punt betekent een meerdaagse (ofwel etappe) wedstrijd (2.).

Zoals reeds opgemerkt, volgt hierachter een nadere specificatie die afhankelijk is van de significantie en moeilijkheid van de betreffende koers. De mogelijkheden hierbij zijn de cijfers 1 en 2, “Pro” en “WWT”. Zo komt 1.1 overeen met een eendagskoers van de eerste categorie en 2.Pro met een meerdaagse koers van de UCI ProSeries. De UCI Women World Tourwedstrijden hebben als code “WWT”.

Hieronder volgt een lijst van alle door de UCI gehanteerde classificatiecodes. Deze codes gelden specifiek voor het wegwielrennen:

1.WWT Women World Tour
1.Pro UCI ProSeries
1.2 Categorie 2
1.1 Categorie 1
2.1 2 of meerdaagse koersen
1.1 Eendaagse koers

Niveau teams:
Het damesprofwielrennen kent op dit moment 2 verschillende niveaus qua teams: de UCI Women’s Continental Teams en de UCI Women’s WorldTeams. Op dit moment geeft de UCI 15 teams een World Tour licentie. De rest van de teams, waaronder ook VolkerWessels Women’s Pro Cycling Team, vallen onder de UCI Women’s Continental Teams.

UCI Women’s Continental Teams kunnen doormiddel van een uitnodiging, lees wildcard, uitgenodigd worden voor World Tour wedstrijden. Het ontvangen van de uitnodiging hangt vaak af van hoe hoog een team in het UCI-klassement staat. Elke wedstrijd zijn er UCI-punten te verdienen waarop een klassement wordt opgemaakt. Hierdoor kan een UCI Women’s Continental Team worden uitgenodigd voor World Tour wedstrijden zoals bijvoorbeeld de ‘Tour de France’ en reeds zijn wij al uitgenodigd voor ‘Parijs-Roubaix’, de ‘Ronde van Vlaanderen’ en de grote Nederlandse klassieker de ‘Amstel Gold Race’. Andersom geldt ook dat om te voorkomen dat de UCI-wedstrijden vol raken met wielerploegen van een hogere status, er per .1 / .2 koersen een beperkt aantal UCI Women’s WorldTeams mogen meedoen.

Duidelijk? Mocht je het toch nog niet helemaal snappen of klopt er iets niet? Stuur dan gerust een mailtje via het contactformulier.