Het professionele mannen wielrennen

Het professionele wielrennen bij de mannen bestaat uit drie verschillende niveau’s. Hieronder leggen wij dat graag aan jullie uit.

UCI Continental Team

De koersen die het VolkerWessels Cycling Team rijdt als UCI Continental Team, is een eigen competitie genaamd de UCI Europe Tour. Een kweekvijver van talenten die vaak vanuit deze competitie doorstromen naar hogere wielerploegen. Een Continental Team mag maximaal 17 renners bevatten. Volgens de website van de UCI zijn er in 2024 181 Continental Teams actief.

Wedstrijden worden aangeduid in cijfers achter de punt, zoals .1 en .2 wedstrijden. Een 1 voor de punt betekend een ééndaagse wedstrijd(1.) en een 2 voor de punt een meerdaagse wedstrijd (2.) Zo is ‘onze’ Ronde van Overijssels een goed voorbeeld die in de boeken staat als UCI 1.2. wedstrijd.

Naast de Continentale Teams in deze competitie, mogen ook UCI ProTeams en zelfs UCI WorldTeams aan de start staan. Om te voorkomen dat de EuropeTour volraakt met wielerploegen  van een hogere status, mogen er per .1 / .2 koersen een beperkt aantal Pro-/WorldTeams meedoen.

Een Continental Team kan niet meedoen aan bijvoorbeeld de Tour de France. Wel kan doormiddel van een uitnodiging, lees Wildcard, meegedaan worden aan een UCI ProSeries wedstrijd. Hiermee kunnen er een beperkt aantal Continental Teams meedoen in de voor hun hoogste categorie wedstrijden, classificatie UCI 1.PRO

In oktober heeft het VolkerWessels Cycling Team een wildcard gekregen voor de UCI 1.PRO wedstrijd: Sparkassen Münsterland Giro en reed begin dit jaar Omloop het Hageland.

UCI ProTeam

Een stap boven de UCI Continental Teams, staan de UCI ProTeams.

Wat zijn de belangrijkste verschillen ten opzichte van een Continental Team? Ten eerste gaan de wedstrijden een stap omhoog. Als ProTeam rijd je wedstrijden met een hogere eigen competitie, de UCI ProSeries. Deze wedstrijden worden aangeduid als (1).PRO.  Met een minimum van 20 renners en een maximum van 30 renners, mag je dus ook meer renners aannemen dan als Continental Team.

Bekende wedstrijden zoals bijvoorbeeld; Kuurne-Brussel-Kuurne, Tour of Britain of de ZLM-Tour zijn wedstrijden uit de UCI ProSeries.

Net zoals een Continental Team een wildcard kan krijgen voor wedstrijden in een hogere klasse, kan een ProTeam dat ook krijgen voor wedstrijden in een hogere competitie. Om als ProTeam een wildcard te ontvangen voor een wedstrijd in de WorldTour hangt af van hoe hoog een team in het UCI klassement staat. Elke wedstrijd zijn er UCI punten te verdienen waarop een klassement wordt opgemaakt. Hierdoor kan een ProTeam bijvoorbeeld een wildcard krijgen voor de ‘Tour de France’, ‘Parijs-Roubaix’ of de grote Nederlandse klassieker ‘de Amstel Gold Race’.

UCI WorldTeam

De WorldTeams ken je wellicht beter. Ploegen zoals Team Visma-Lease a Bike en Team dsm-firmenich PostNL herken van wedstrijden op televisie zoals bijvoorbeeld de drie grote rondes: De Tour, Vuelta en de Giro.

De competitie van deze ploegen luidt; de WorldTour en heeft als classificatie .UWT. Hier kunnen dus geen Continental Teams aan de start staan maar op basis van een wildcard kunnen ProTeam’s dit wel.

Zoals te lezen kan een WorldTeam wel tegen een Continental Team koersen, als ze in de ProSeries of .1 koersen van start gaan.

Een WorldTeam mag weer wat meer renners hebben dan de ProTeam, namelijk minimaal 27 renners en maximaal 32 renners.

Duidelijk?

Mocht je het toch nog niet helemaal snappen of klopt er iets niet? Stuur dan gerust een mailtje via het contactformulier