Clean Sweep Ton Dolmans Trofee

Een ‘Clean Sweep’ tijdens de Ton Dolmans Trofee voor het VolkerWessels Cycling Team! Een weekend waar we alleen maar met trots op kunnen terugkijken. Na de winst afgelopen zaterdag, 7 mei 2022, in de Ronde van Overijssel, de 3e etappe van het H4A beloftenweekend plus het eindklassement, pakt het VWCT ook nog de Ton Dolmans Trofee mee met een 1-2-3tje.

36 beklimmingen

Ruim 36 beklimmingen en 6 gravelstroken stond het peloton te wachten tijdens de tweede wedstrijd in de Schwalbe Topcompetitie. De Ton Dolmans Trofee start in Stein (Limburg) en finisht een klein stukje verder op in Elsloo na ruim 200 kilometer.

Niet alleen de snelheid lag hoog, ook de hectiek was in de beginfase veelal een boosdoener. Verschillende valpartijen deed het peloton in stukken slaan.

Ook het VWCT kwam helaas niet ongeschonden uit de strijd. Jasper Haest moest door een massale valpartij het strijdtoneel na z’n 30 kilometer verlaten. De koers werd hierop volgend ook even geneutraliseerd, maar lijkt de schade gelukkig mee te vallen.

Maikel Zijlaard en Bart Lemmen maakten ook kennis met de Limburgse grond maar konden beiden gelukkig zonder al te veel schade de weg vervolgen.

Geen vroege vlucht

Doordat de snelheid hoog lag, bleef het peloton lang bij elkaar. Al stond spreekwoordelijk ‘de deur van achter open’ en langzaam maar zeker werd het peloton kleiner en kleiner.

Youp de Vos kreeg te maken met mechanische problemen en na een fietswissel was het einde wedstrijd voor Youp rond kilometer 80.

Koers hard maken

Het VWCT nam de koers na 130 kilometer in handen en de renners gaven flink gas. De kopgroep, die 1.5 minuut voorsprong hadden, werd binnen 9 kilometer dichtgereden en een kleine groep bleef uiteindelijk over.

Duo-attack

De harde koers wierp zijn vruchten af en Peter Schulting koos op 50 kilometer van het einde de aanval. Eén renner kon de sprong naar voren maken en dit was niemand minder dan Bart Lemmen.  De twee VWCT renners gingen samen op avontuur.

Doordat de samenwerking goed was, liep de voorsprong snel op naar 40 seconden en leek het voor een lange tijd in koers er goed uit te zien. In de achtervolgende groep van 9 renners zaten Maikel Zijlaard en Daan van Sintmaartensdijk.

Spannende finale

Toch kwam de achtervolgende groep nog erg dicht op de twee koplopers. Op de lastige Snijdersberg splitste de groep van Daan en Maikel, waarbij Daan in het eerste deel zat en Maikel in het tweede deel zat.

Door deze schifting, kwam de groep van Daan tot op 12 seconden van Peter en Bart. Uiteindelijk hielden de twee koplopers stand en kwamen gezamenlijk over de finish.

Daan won de sprint van zijn groep en maakte het podium helemaal in blauw-zwarte VolkerWessels kleuren. Maikel Zijlaard kwam samen met een collega renner nog aansluiten in de groep van Daan en finishte knap op plek 8!

De in België wonende Engelsman Zak Coleman, finishte net buiten de top-10, namelijk op een knappe 13 plaats. Door deze uitslagen doet het VWCT ook goede zaken in het ploegenklassement.

Leiderstrui van broer naar broer

Doordat Roel van Sintmaartensdijk niet aan de start stond van de tweede wedstrijd in de Schwalbe Topcompetitie in verband met de H4A Beloftenweekend, neemt broer Daan de leiderstrui over!

In het algemeen klassement staat Bart Lemmen tweede en Roel van Sintmaartensdijk vinden wij door zijn overwinning in de Omloop van de Braakman terug op plaats 3.

“We bleven geloven in die overwinning”

“We bleven geloven in die overwinning en het lukte om nog dat restje energie te vinden in de laatste 10 kilometer, want het gat was maar 15 seconden. Dit was een geweldig weekend voor de ploeg.” Blikt de kersverse winnaar van de Ton Dolmans Trofee terug.

“Ze gaan voor elkaar door het vuur!”

Ploegleider Tim Lacroix blikt tevreden terug op de ‘Clean Sweep’

“Met uitzondering op de vervelende valpartijen, heb ik genoten van de koers. Onze renners gaan voor elkaar door het vuur, dat zegt genoeg over hoe de ploeg op dit moment draait. Gisteren was al geweldig twee overwinningen en een eindwinst en met deze 1-2-3tje erbij, is het fantastisch.”

“Wij wisten dat wij op papier wellicht de sterkste ploeg hadden, ook gezien de afgelopen koersen. Dan is het heel sterk wanneer we een koers zo naar ons toe kunnen trekken. Vooral wanneer dit voor mij als Limburger een thuiskoers.”