Olympia’s Tour 2023

Ook dit jaar doet het VolkerWessels Cycling Team mee aan de Olympia’s Tour, De eerste meerdaagse wedstrijd van het seizoen.

Olympia’s Tour is de oudste wielerwedstrijd van Nederland. In 1909, organiseerde wielervereniging A.S.C. Olympia uit Amsterdam de eerste editie. Vorig jaar (2022) won Maikel Zijlaard onder de vlag van het VolkerWessels Cycling Team het eind klassement, Bert-Jan Lindeman (VWCT) werd tweede en Roel van Sintmaartensdijk (VWCT) werd vierde. Dit jaar bestaat Olympia’s Tour uit vijf etappes en vindt het plaats van 22 t/m 26 maart.

De etappes:

Etappe 1 | 22-3: Individuele tijdrit – 9 km
Etappe 2 | 23-3: Dorpenomloop Drenthe (Assen – Assen) – 162 km
Etappe 3 | 24-3: Gieten – Ruurlo – 168 km
Etappe 4 | 25-3: Neede – Tiel – 161 km
Etappe 5 | 26-3: Beek – Beek – 173.4 km

Totale afstand: 674 km

Etappe 1

Olympia’s Tour opende dit jaar met een individuele tijdrit over 9 kilometer. De renners moesten twee rondjes van 9 km op het TT Circuit van Assen rijden.

Resultaat:
38. Max Kroonen | 11:32
40. Timo de Jong | 11:33
73. Coen Vermeltfoort | 11:45
74. Nick van der Meer | 11:46
78. Bert-Jan Lindeman | 11:47
106. Tijmen Eising | 12:07

Etappe 2

De tweede etappe van Olympia’s Tour 2023, was gelijk aan de slotrit van vorig jaar. Door het slechte weer, was de enige kasseienstrook uit het parcours gehaald.

Na een zware waaierkoers waren er in de finale nog acht koplopers over. De acht renners wisten hun voorsprong tot in Assen, waar de finish lag, vast te houden. In de sprint toonde Max Kroonen (VWCT) zich de snelste! Naast de dag winst nam Max ook de leiding in het puntenklassement over. Nick van der Meer (VWCT) nam de leiding in het bergklassement over. Hij mocht op het podium verschijnen om de bolletjestrui in ontvangst te nemen.

Resultaat:
1. Max Kroonen
8. Coen Vermeltfoort
11. Timo de Jong
16. Tijmen Eising
26. Nick van der Meer
44. Bert-Jan Lindeman

Bergtrui: Nick van der Meer
Puntentrui: Max Kroonen

Etappe 3

De derde etappe van de wedstrijd was een uitdaging voor de renners vanwege de sterke wind die over het parcours blies. Al in het eerste uur van de etappe ontstonden er al waaiers, waardoor een kopgroep van 17 renners ontstond. Deze kopgroep, met daarin onder andere Max Kroonen (VWCT), Timo de Jong (VWCT) en Coen Vermeltfoort (VWCT), reed bijna de hele dag vooruit en moest hard werken om de voorsprong te behouden. De voorsprong van de kopgroep schommelde tussen de vijftien seconden en een minuut gedurende de etappe.

In de laatste kilometers vond er toch een hergroepering plaats, waardoor de etappe uiteindelijk uitdraaide op een massasprint. Ondanks de vermoeidheid wist Coen Vermeltfoort nog naar een tweede plek te sprinten.

Resultaat:
2. Coen Vermeltfoort
30. Nick van der Meer
50. Bert-Jan Lindeman
54. Tijmen Eising
57. Max Kroonen
64. Timo de Jong

Etappe 4

Tijdens de voorlaatste etappe van Olympia’s Tour reden de renners van Neede naar Tiel over een vlak parcours, maar met winderige omstandigheden. Een groep van vier renners koos al snel voor de aanval, maar werden later weer opgeslokt. Uiteindelijk wisten Enzo Leijnse (Team DSM Development) en Magnus Bak Klaris (Restaurant Suri-Carl Ras) weg te rijden uit het eerste peloton en een voorsprong van 1 minuut en 15 seconden te behalen. In de laatste kilometers viel Leijnse aan en wist hij solo over de finish te komen met een voorsprong van vijf seconden op Bak Klaris. Het peloton kwam 50 seconden later over de finish.

Resultaat:
7. Max Kroonen
30. Timo de Jong
32. Bert-Jan Lindeman
86. Nick van der Meer
96. Coen Vermeltfoort
-. Tijmen Eising

Etappe 5

De laatste etappe van Olympia’s Tour stond bekend als de Limburgrit. De renners kregen te maken met verschillende beklimmingen, waaronder de Keutenberg, Gulperberg en Cauberg. In de finale moest een rondje over de Maasberg en de Adsteeg worden afgelegd, dit werd vanwege het extreme weerprotocol twee keer in plaats van drie keer gedaan.

Tijdens het eerste deel van de etappe waren er verschillende kopgroepen. Vier renners, met onder andere Coen Vermeltvoort (VWCT) reden weg, maar kregen geen zegen van het peloton. Later slaagde een groep zeventien renners, met ondere andere Bert-Jan Lindeman (VWCT) erin om een gaatje te slaan, Uiteindelijk wisten Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels), Frank van den Broek (ABLOC CT), Mathias Larsen, Martin Pedersen (Restaurant Suri-Carl Ras) en Mathias Bregnhøj (Leopard TOGT) te ontsnappen. Jack Rootkin-Gray (Saint Piran) kon later nog de oversteek maken. De groep werkte goed samen en bouwden een voorsprong uit van anderhalve minuut op het peloton.

In de diepe finale viel de kopgroep uiteen en bleven er zes renners over die op de Adsteeg gingen sprinten om de zege. Jesse Kramer (Jumbo-Visma Development) bleek de snelste. Bert-Jan Lindeman (VWCT) finishte als 5de.

Resultaat:
5. Bert-Jan Lindeman
17. Max Kroonen
37. Timo de Jong
47. Nick van der MEer
51. Coen Vermeltfoort
-. Tijmen Eising

Algemeen klassement:
6. Bert-Jan Lindeman
8. Max Kroonen
14. Timo de Jong
34. Nick van der Meer
39. Coen Vermeltfoort
-. Tijmen Eising

Puntenklassement:
2. Max Kroonen
5. Coen Vermeltfoort
21. Bert Jan Lindeman
26. Timo de Jong

Bergklassement:
4. Nick van der Meer
9. Coen Vermeltfoort

Ploegenklassement:
4. VolkerWessels Cycling Team