Podium in de openingskoers

Timo de Jong pakt een podiumplek in de openingskoers van 2022. In Friesland stond de start van het Nederlandse wielerseizoen op het programma, en tevens ook de start voor het VWCT.

Normaliter is de Ster van Zwolle de opening van het wielerseizoen in Nederland, maar door omstandigheden is deze verplaatst naar het najaar.

“It giet oan!”

Vanuit Leeuwarden vertrok het peloton voor 200 kilometer koers langs de bekende wateren van de Friese Elfstedentocht. Tijmen Eising, Coen Vermeltfoort, Bart Lemmen, Daan van Sintmaartensdijk, Bert-Jan Lindeman, Timo de Jong en thuisrijder Jente Klaver vertegenwoordigden de blauw-zwarte VWCT kleuren.

Waaiers

Na een vrij rustige start begon de wind vanaf de zijkant in het peloton te waaien. Er ontstonden waaiers en het VolkerWessels Cycling Team was met 6 renners mee in de eerste waaier van 21 renners. Alleen de debuterende Jente Klaver mistte de eerste waaier, maar de pas 18-jarige thuisrijder zat keurig in de tweede groep.

De voorsprong van de 21 koplopers liep uit naar zo’n 1,5 minuut en groeide uit naar 5 minuten.

Overtal uitspelen

Het VWCT probeerde zijn overtal situatie uit te spelen door om en om te demarreren. Hierdoor brak de kopgroep en bleven er 15 leiders over.

Vanuit de verschillende aanvallen ontstonden 3 vluchters. Timo de Jong reed samen met twee renners weg uit de groep van Coen, Tijmen, Daan en Bert-Jan. Voor Bart was de eerste koers van het jaar net te ver en moest de groep laten gaan.

3e plaats

In een spannende slotfase van de wedstrijd was de samenwerking van de drie vluchters gedaan. Er werd naar elkaar gekeken, maar er werd ook aangevallen. In deze hectiek kwam Timo op een klein gaatje die hij helaas niet meer dicht kreeg. Achter de twee sprintende vluchters, kwam Timo als 3e over de streep en pakt de eerste podiumplaats voor het VWCT.

Daarachter won Coen Vermeltfoort het sprintje voor de 4e plaats overtuigend.

Podium

  1. Elmar Reinders (Riwal)
  2. Mick van Dijke (Jumbo Visma)
  3. Timo de Jong

Overige uitslagen VWCT:

  • 4e Coen Vermeltfoort
  • 10e Bert-Jan Lindeman
  • 11e Daan van Sintmaartensdijk
  • 12e Tijmen Eising
  • 13e Bart Lemmen
  • 46e Jente Klaver

“Deze situaties gebeuren nu eenmaal”

Allard Engels blikt terug op de Friese Elfstedenronde 2022.

“We zitten met 6 van de 7 renners mee in de eerste groep, dat geeft aan dat het niveau van onze ploeg erg goed is.”

“Alles liep volgens plan en dan is het natuurlijk erg jammer dat de uitvoering van de finale slecht wordt uitgevoerd. Wanneer je met z’n sterke koers rijdt, mis je het loon naar werken.”

“Deze situaties gebeuren nu eenmaal en het is belangrijk dat wij hier van leren met het oog op de rest van het seizoen.”

“Jente Klaver mag terugkijken op een sterke wedstrijd. Hij zat op het juiste moment vooraan maar kon helaas net niet mee met de eerste groep. Keurig uitgereden op een 46e plaats en een mooie vuurdoop als debuut.” Aldus, Allard Engels.

Timo de Jong

“We mogen blij zijn dat we hier als team zo sterk aan het seizoen beginnen, met zes man van voren waren we een stevig blok. Maar natuurlijk hadden we hier dan ook graag willen winnen.”

“In de slotfase kon ik niet meer volgen toen ze aanvielen en dat zonde natuurlijk. Op zich mag je blij zijn met een podiumplaats in een goed bezette klassieker als deze, maar er had meer ingezeten.” Aldus Timo de Jong in een interview van CyclingOnline.nl