Stofhappen in Antwerp Port Epic

Stofhappen tijdens de Antwerp Port Epic 2022. Het peloton moest ruim 35 kilometer aan onverharde wegen en 28 kilometer aan kasseien overleven,  de wedstrijd doet zijn naam eer aan: epic.

Een wedstrijd op het niveau UCI 1.1 bracht ook enkele Pro-/ en WorldTeam ploegen aan de start. Lotto-Soudal, Alpecin-Fenix, Intermarché Wanty Gobert en nog een aantal andere wielerploegen namen deel aan deze wedstrijd.

Vroege vlucht

Na zijn 16 kilometer reed de ‘vroege vlucht’ weg. Zes leiders met daarbij Roel van Sintmaartensdijk die samen naar een voorsprong van 3 minuut 40 seconden reden. Na 55 kilometer wedstrijd vond Lotto-Soudal het tijd voor een versnelling. Op één van de onverharde stroken, werd er een hard doorgetrokken.

De voorsprong van de 6 leiders slonk hard en ging van ruim 3 minuten naar 15 seconden. De vluchters hielden de voorsprong van 15 seconden vast en in het peloton viel het wederom stil. Uiteindelijk zou de vroege vlucht na 138 kilometer pas worden teruggepakt.

Slijtage slag

Het peloton bestond op een gegeven moment nog maar uit 60 renners, met al onze VWCT renners.

Helaas kreeg Jasper Haest te maken met een lekke band. In de hectiek van de vele lekke banden en het hoge tempo, was het lastig terug te keren. Het beste voor Max Kroonen was er na circa 135 kilometer wel af, hij kon nog een keer terug komen en nam gelijk een aantal (verse) bidons mee vanuit de auto om de renners te bevoorraden.

Jord Baak kwam op 150 kilometer wedstrijd helaas hard ten val maar kon gelukkig de koers in een eigen tempo uitrijden. Zak Coleman moest met nog een kleine 40 kilometer te gaan ook het zwaar uitgedunde peloton laten lopen.

Wederom in de aanval

Samen met 4 mede vluchters sprong Roel na 145 kilometer weg uit het peloton. Net als de voorgaande keer, trok Lotto-Soudal de snelheid omhoog en reed het gat dicht.

Door dit hoge tempo bleven er nog maar een groep van 30 man over waarvan 3 renners van het VolkerWessels Cycling Team! Coen Vermeltfoort, Maikel Zijlaard en de aanvallende Roel van Sintmaartensdijk.

In een ultieme finale blijven er 6 renners vooruit en sprint in een uitgedunde groep Coen Vermeltfoort naar een 14e plaats, Maikel Zijlaard 18e en Roel van Sintmaartensdijk naar een 20e plaats.

Podium:

  1. Floran Vermeersch (Lotto-Soudal)
  2. Gianni Vermeersch (Alpacin-Fenix)
  3. Tibeau Nys (Baloise – Trek Lions)

Overige uitslagen VWCT

  • 45e Zak Coleman
  • 48e Jord Baak
  • 51e Max Kroonen
  • 54e Jasper Haest

“Er waren maar 6 Conti renners in de groep, waarvan 3 van ons”

“In de finale zaten er nog maar 6 Continentale renners in het peloton waarvan 3 van ons!” Sprak ploegleider Tim Lacroix vol trots.

“Wanneer je in z’n zware UCI 1.1 koers met 3 renners bij de top-20 zit, kun je tevreden zijn. Ook het materiaal deed het erg goed aangezien we maar één keer lek reden met al die onverharde stroken.”

Bekijk hier de koers terug