Zijlaard wint Olympia’s Tour

Zijlaard wint Olympia’s Tour. Het VWCT kan terugkijken op een sterke Olympia’s Tour! Vanaf de eerste etappe waren de renners onder leiding van Tom Veelers sterk vertegenwoordigd in de 4-daagse rittenkoers. Met etappes als de ‘Ronde van Groningen’ en de ‘Dorpenomloop Drenthe’, beloofde het een mooie week te gaan worden. De ploeg bestond uit Nick van der Meer, Peter Schulting, Bert-Jan Lindeman, Bart Lemmen, Maikel Zijlaard en Roel van Sintmaartensdijk.

Etappe 1a: TTT Hardenberg

Donderdag 17 maart ging Olympia’s Tour van start met een ploegentijdrit over ruim 7 kilometer. Ploegleider Tom Veelers ging samen met de renners vroeg in de morgen op pad om het parcours te verkennen.

Op het parcours hadden de renners grotendeels de wind in de rug, er waren veel (smalle) bochten wat ging zorgen voor hoge snelheden. Het VWCT deed er 8 minuten en 32 seconden over en met als resultaat een tweede plaats. Roel van Sintmaartensdijk mocht de witte jongerentrui aantrekken als leider van het jongerenklassement.

Etappe 1b: Hardenberg-Hardenberg

Na de TTT in de ochtend, stond er een middag etappe op het programma. 75 kilometer om en rond Hardenberg. Met de open velden en harde wind, was de kans op waaiers groot! Dit was te merken want er volgde een hectische start van de wedstrijd, gelukkig bleven onze renners ongeschonden.

Bij Schuinesloot kwam de wind van de zijkant. Het peloton brak in stukken met alleen Schulting in de tweede waaier, de rest van het VWCT zat allemaal in de eerste waaier. Helaas kwam Lemmen ten val, maar gelukkig kon hij zonder al te veel schade en problemen de wedstrijd hervatten. Lemmen zou samen met Schulting in de tweede waaier de finish halen.

Uiteindelijk ging er gesprint worden voor de overwinning waarin Zijlaard de beste VWCT renner werd op plaats 10.

In het algemeen klassement kwam Zijlaard op de derde plaats, Lindeman op plaats vier en Roel op plek vijf en tevens leider in het jongerenklassement.

Etappe 2: Westerbork – VAM-Berg

De tweede etappe startte in Westerbork en zou even later finishen op de ‘Col du VAM’. Een bekende klim die de renners meerdere malen zouden moeten beklimmen.

Met de lokale rondes op en rond de VAM-berg, waarin het VWCT de controle hield, zag Peter Schulting op 1 ronde van het einde zijn kans schoon. Samen met twee medevluchters hielden ze stand tegenover een jagend peloton.

Op de laatste beklimming van de VAM-berg, kon Schulting met een uiterste krachtinspanning zijn medevluchters lossen en greep de 34-jarige Schulting de overwinning in etappe 2.

Daarachter sprintte Zijlaard naar een 4e plaats waardoor de Rotterdammer goede zaken deed voor het klassement. Roel behield weder om de leiding in het jongerenklassement.

Etappe 3: ‘Ronde van Groningen’

Wind, waaiers en hectiek, daar staat de Ronde van Groningen om bekend. Net zoals in de voorgaande wedstrijden, toonde het VWCT zich nadrukkelijk van voren. Continu was de ploeg van ploegleider Tom Veelers in overtal vertegenwoordigd.

Het peloton was in grote stukken gebroken en uiteindelijk ging een kleine groep sprinten voor de overwinning. Hierin werd Maikel Zijlaard perfect door zijn ploeg van voren gehouden, maar kwam hij net te kort voor de etappe winst.

Een zeer close-finish waarin de gele trui drager Reinders met de overwinning aan de haal ging.

In het klassement veranderde weinig, al liep de gele truidrager iets verder weg bij Zijlaard (plek 2), Lindeman (plek 3) en van Sintmaartensdijk (plek 6).

Etappe 4: ‘Dorpenomloop Drenthe’

Na 3 voorgaande etappes, vertrok de vierde en tevens laatste etappe vanuit Assen. De Dorpenomloop Drenthe staat gekend om zijn ‘kinderkoppies’ (Drentse kasseien) en in combinatie met de voorspelde wind, werd het wederom een slijtage slag.

Vlak na de start lag het gehele peloton al uit elkaar, na 9 kilometer reden er 3 groepen over de Drentse wegen. Groep 1 bestond uit 27 renners waarbij 5 VWCT renners vertegenwoordigd waren. Alleen Nick van der Meer had de slag helaas gemist, hij volgde in de tweede waaier. De snelheid lag hoog, in het eerste uur werden 47 wedstrijdkilometers afgelegd.

Met nog z’n 40 kilometer te gaan, werd de kopgroep uitgedund. Op de ‘kinderkoppies’ van Boomkroonpad brak de kopgroep verder uit elkaar. Hierbij zat ook gele trui drager Reinders die helaas te maken kreeg met een mechanische defect. Ondanks dat deze snel verholpen was, was de achterstand z’n 20 seconden.

In de kop van de wedstrijd begon de finale waarin het VWCT met 5 renners het heft in handen namen en de voorsprong op de gele truidrager nam toe.

19 renners gingen sprinten voor de overwinning waarin Zijlaard naar een 5e plaats reed en de 68ste editie van Olympia’s Tour wist te winnen! Bert-Jan Lindeman finishte op een 16e plaats en steeg in het algemeen klassement naar plek 2! Roel van Sintmaartensdijk hield ook knap stand en won het jongerenklassement!

Als kers op de taart, won het VolkerWessels Cycling Team ook nog het ploegenklassement!

Algemeen klassement

  1. Maikel Zijlaard 
  2. Bert-Jan Lindeman
  3. Joren Bloem (Abloc CT)
  4. Roel van Sintmaartensdijk

Overige VWCT renners:

  • 10e Peter Schulting
  • 12e Bart Lemmen
  • (nog niet bekend) Nick van der Meer

“We zijn super lekker begonnen aan het seizoen en ik hoop dat we deze trend door kunnen zetten”

Na de wedstrijd sprak de kersverse winnaar met de organisatie van Olympia’s Tour: “Hoe wij het af hebben gemaakt als team is gewoon tof! Ik ben super blij met het team, want die hebben gewoon ontzettend hun best gedaan voor mij. Zonder hun had ik het waarschijnlijk nooit gered op deze manier.”

Ook kijkt Zijlaard terug op het beslissende moment. “Wij hebben als team laten zien dat wij gewoon goed zijn. Een lekke band (van de gele trui, Red.) hoort ook bij de sport vind ik, dat had ook mij kunnen overkomen.”

“Voor Elmar (Reinders, Red.) is het ook onfortuinlijk want die reed super sterk. Het liefste heb je een één op één duel waar je hem dan kan winnen of natuurlijk verliezen,” sprak Maikel Zijlaard.

“Om met twee truien en het ploegenklassement naar huis  te gaan, niets te klagen”

“De winnaar van het jongerenklassement kan ook terugkijken op een sterke week. “We waren nog niet klaar met Olympia’s Tour, we gingen alles geven om geel binnen de ploeg te krijgen. Heel de week hebben wij goed gereden voor elkaar. Als team zijnde hebben wij hier heel sterk gereden, dat stimuleert wel voor de komende wedstrijden.”

“De witte trui winnen is natuurlijk hartstikke mooi, dat ik de beste belofte renner ben in een internationaal deelnemersveld. Ik heb volgend jaar nog een jaar als belofte renner, dus wie weet kan dat nog eens,” lacht Roel van Sintmaartensdijk in een interview van Olympia’s Tour.