Vuelta 2024

De dames van het VolkerWessels Cycling Team stonden gisteren aan de start van de eerste grand tour van dit seizoen: De Vuelta!
De 1e van de 8 etappes bestond uit een Team Time Trial. Zo vertelt ploegleider Bart Faes:

’16.11 uur klonk ons startschot.
Eenmaal op de snelweg begon het lekker te lopen, maar wel de wind tegen.
Misschien dat we iets te langzaam begonnen zijn maar we reden zeker een sterk tweede deel.
Met een gemiddelde van ruim 47km/u behaalden we een 14e plaats met 1 minuut en 1 seconde achter op de winnaars.
Al met al een mooie start wat voor de komende dagen kansen gaat geven.’

Parcours etappe 1 tm 8

De Ronde van Spanje dit jaar is één etappe langer, waardoor het er in totaal acht worden.
We begonnen dit jaar dus met een ploegentijdrit van 16 kilometer in Valencia.

Van daaruit voert de tweede etappe de rensters van Buñol naar Moncofa over 118 heuvelachtige kilometers, inclusief één klim van derde categorie. Aangezien die klim 40 kilometer van de finish ligt, wordt er een massasprint verwachten.

De derde etappe is een 131 kilometer lange etappe door het middelgebergte die de rensters van Lucena naar Teruel brengt en nog een categorie 3-klim bevat. De vierde etappe beslaat 142 kilometer van Molina de Aragón naar Zaragoza en gaat van start tot finish grotendeels bergafwaarts.

In de 113 kilometer van etappe 5 komt het peloton voor het eerst in echte bergen terecht, met een paar beklimmingen van categorie 2 – waarvan er één de finish op de top van de dag vormt. Etappe 6 is het tegenovergestelde van etappe 4, waarbij de rijders een dag lang geleidelijk bergopwaarts gaan van Tarazona naar Laguna Negra, eindigend met een aankomst op de top van een klim van eerste categorie, waar heel goed de winnares van de Vuelta bepaald zou kunnen worden.

Etappe 7 zou voor de sprinters de laatste kans kunnen zijn om hun stempel te drukken. De laatste 500 meter van de 126 kilometer van de dag stijgen echter aan 10%, dus kijk uit naar een puncher om daar de overwinning te pakken.

De Vuelta Feminina wordt afgesloten met een rit van 89 kilometer van Distrito Telefónca naar Valdesquí Madrid. De rit telt een paar beklimmingen van categorie 1, en op de laatste ligt de finishlijn van de hele wedstrijd.

Koersinfo mede op basis van info bicycling.com